Programi

Terapijske vježbe i motoričke radionice

Tokom zime udruga Impuls organizira nove sadržaje u Križevcima u zatvorenom prostoru.
Uz stručno vodstvo fizioterapeuta vodimo TERAPIJSKE VJEŽBE ZA DJECU s teškoćama u razvoju u svrhu poboljšanja motoričkih sposobnosti (opsega pokreta, balansa, koordinacije…) i TERAPIJSKE VJEŽBE ZA ODRASLE sa različitim spektrom motoričkih teškoća.
Održavamo također i INDIVIDUALNE TERAPIJSKE VJEŽBE za djecu s motoričkim teškoćama. Javite nam se i postanite naš član!
Fizioterapeut: Petra Vrhovec
Kontakt: 091 7826 043

Programi s terapijskim jahanjem

Terapijsko jahanje je oblik konjaništva namijenjen i prilagođen djeci s teškoćama u razvoju, s motoričkim poremećajima, kroničnim bolestima i emocionalnim poteškoćama, a u svrhu terapije, rehabilitacije i općenito poboljšanja kvalitete života istih. Pozitivni učinci teapijskog jahanja se mogu uočiti na mnogo različitih područja. Polaznici jahanjem razvijaju samopouzdanje,  komunikacijske sposobnosti, socijalne vještine te smanjuju osjećaj socijalne izoliranosti.

Posebno naglašavamo utjecaj na motoriku i pokretljivost. Pokreti konjskih sapi i zdjelice simuliraju ljudski hod te potiču, na isti način, aktivnost mišića zdjelice i trupa tijela jahača. Zdjelica je izuzetno važna za pravilno kretanje. Kada se hoda sa zdjelicom, ekstremiteti  su slobodni i bolje ih kontroliramo. Tada nema kompenzacije, zdjelica daje sigurnost i tjelo je uspravno.

Ovdje možete vidjeti kako to izgleda u praksi. Na videu br. 1 je Marina koja prilikom hoda zanosi gornji dio tijela i tako inercijom pokreće donji dio. Na videu br. 2 i 3 Marina koristi svoju zdjelicu i tako rasterećuje gornji dio tijela koji pri tome ostaje dovoljno miran da može u rukama nositi čaše s vodom. Na videu br. 4 je Branka koja prilikom hoda koristi samo donji dio nogu dok joj tijelo ostaje ukočeno. Na videu br. 5 Branka koristi zdjelicu, rasterećuje noge i pri tome može raditi veće korake. Takav hod joj olakšava i kretanje uzbrdo.

Kod pristupanja programu terapijskog jahanja osoba treba potpisati izjavu o prihvaćanju odgovornosti te se upoznati sa kontraindikacijama terapijskog jahanja”.

Radionica “Kako pravilno hodati”

Svake subote u 10h na imanju udruge Impuls, te popodne od 14h.

Radionica traje 4 sata.

Program:

• jahanje konja
  • košnja trave
  • vučenje vode iz bunara
  • guranje tački uzbrdo
  • ručno pozicioniranje zdjelice - vježbe na otvorenom
  • zaslužena užina

Zašto to sve?–Zbog zdjelice

Cijena: 50,00 kn

Dobro nam došli!

Prilagođeni programi

Organiziramo prilagođene programe koji su namjenjeni osobama sa teškoćama u razvoju. Polaznici borave  na imanju 3-4 sata provodeći aktivnosti koje su dio strukturirano programa ostvarenog u dogovoru sa roditeljima. Programi se temelje na senzornoj integraciji (organizacija osjeta u svrhu njihova korištenja).

Mozak u svakom trenutku prikuplja i organizira informacije koje primamo osjetilima  iz vlastitog tijela ili iz okoline, te daje predodžbu o svijetu oko nas. Senzorna integracija nam omogućuje pravilno kretanje, učenje i ponašanje.